/ Konfiguracija

V oblaku ali na lastnem strežniku?

Najem aplikacije plandela.si že vključuje namestitev in vzdrževanje aplikacije na naših strežnikih v oblaku, tako da lahko do aplikacije dostopate, kjerkoli imate dostop do interneta. V kolikor pa želite, lahko aplikacijo in vso spremljajočo infrastrukturo namestimo tudi na vašem lastnem strežniku.

V večini primerov strankam priporočamo namestitev aplikacije v oblaku, saj je cenovno ugodnejša, pa tudi veliko enostavnejša. V nadaljevanju bomo bolj podrobno opisali prednosti, ki jih prinaša taka namestitev. Na koncu pa bomo predstavili tudi primere, v katerih je morda bolj primerna namestitev aplikacije na lastno strežniško infrastrukturo.

Prednosti namestitve v oblaku

Namestitev v oblaku
Pri namestitvi v oblaku, vi samo uporabljate aplikacijo, za vse ostalo pa poskrbimo mi.

V kolikor se odločite za uporabo aplikacije v oblaku, za namestitev in vzdrževanje strežniške infrastrukture v celoti poskrbimo mi. Vsi stroški vzdrževanja so že vključeni v mesečno ceno najema aplikacije. Namestitev v oblaku je še posebej primerna, če nimate obstoječe strežniške infrastrukture, pa tudi če nimate interne službe za informatiko, ki bi lahko skrbela za vzdrževanje strojne opreme in omrežja.

V kolikor uporabljate aplikacijo v oblaku, vam zagotavljamo:

  • Avtomatsko arhiviranje podatkov.
  • Skrb za varnost podatkov pred vdori in drugimi neavtoriziranimi dostopi.
  • Nemoten dostop do aplikacije preko internetnega omrežja.
  • Vzdrževanje in sprotno nadgrajevanje aplikacije in spremljajoče strežniške opreme.

Namestitev na lastnem strežniku


Namestitev na lastnem strežniku olajša integracijo z ostalimi internimi sistemi organizacije.

Namestitev na vašem lastnem strežniku pride v poštev predvsem v primeru, če imate v organizaciji že vzpostavljeno svojo strežniško infrastrukturo in ustrezno vzdrževanje le te. Namestitev na lastni strežnik ima določene prednosti v primeru integracije plandela.si z večimi internimi sistemi (imenik uporabnikov, računovodski in kadrovski sistemi). Integracija namreč tako lahko poteka znotraj notranjega omrežja organizacije.

Tudi v primeru uporabe lastnega strežnika za namestitev in vzdrževanje programske opreme na strežniku poskrbimo mi. Vsa potrebna programska oprema je že vključena v najem aplikacije, tako da ne potrebujete dodatnih licenc za npr. operacijski sistem oz. baze podatkov. Za pripravo in vzdrževanje strežniške opreme in omrežja pa mora poskrbeti sama organizacija.

V kolikor ste še vedno v dilemi, katera izmed opcij namestitve je za vas bolj primerna, nas kontaktirajte in z veseljem vam bomo svetovali!